Mitä RCL on ja miksi se kannattaa ottaa osaksi teollisuuden kunnossapitoa? Osa 4: Reaaliaikainen kunnonvalvonta – vastuullisuuden uusi standardi

Reaaliaikainen kunnonvalvonta ei ole vain modernin voiteluhuollon kulmakivi – se on myös avain kestävämpään ja tehokkaampaan tulevaisuuteen. Tämä voiteluhuollon kulttuuri tarjoaa jatkuvaa ja tarkkaa tietoa niin laitteiden kuin voiteluaineidenkin tilasta – tämän ansiosta kunnossapito muuttuu reaktiivisesta ennakoivaksi, mikä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä.

Luotettavuuskeskeinen voiteluhuolto (RCL) nostaa teollisuuden voitelun korkeimmalle tasolle. Reaaliaikaisen kunnonvalvonnan avulla yritykset voivat paitsi pienentää hiilijalanjälkeään, myös vähentää huoltokustannuksia ja parantaa toimintavarmuutta. Tässä blogisarjan viimeisessä osassa kerron, miten voiteluhuollon kulttuurimme huippu auttaa yrityksiä saavuttamaan konkreettisia taloudellisia ja ympäristövastuullisia hyötyjä.

Miten voiteluhuollon reaaliaikainen kunnonvalvonta toimii? 

Reaaliaikainen kunnonvalvonta perustuu antureihin ja analytiikkaan, jotka seuraavat voiteluaineiden ja laitteiden tilaa keskeytyksettä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiedät aina, millä tasolla öljysi puhtaus, lämpötila tai kosteuspitoisuus ovat ja miten ne ovat kehittyneet – reaaliajassa. Näin ongelmiin voidaan puuttua ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa yllättäviä seisokkeja tai vahingoittaa laitteistoa ja sen osia. Katsotaanpa tarkemmin, mitä tämä tarkoittaa käytännössä: 

  • Epäpuhtaudet ja partikkelit: 
    Öljyn likaantuminen ulkoisten tai järjestelmässä sisäisesti syntyneiden epäpuhtauksien vuoksi on yksi suurimmista voiteluaineiden suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä. Reaaliaikainen seuranta havaitsee epäpuhtaudet välittömästi, jolloin toimenpiteisiin päästään ryhtymään heti.

  • Vika ja vauriotilanteiden havaitseminen
    Kunnonvalvonnan mittaukset täydentävät muita mittaustekniikoita, kuten laajalti käytössä olevaa värähtelymittausta. Emme siis pyri korvaamaan muita olemassa olevia tekniikoita, mutta öljyn virtauksesta saatu tieto tarjoaa arvokasta lisämateriaalia vaurion tai vikatilan syntyhetkestä ja laadusta. Tiedämme tarkalleen, milloin öljy tarvitsee laajemman ja syvällisemmän laboratorioanalyysin, mikä ei kuitenkaan poista laboratorioanalyysien tarvetta. 

  • Lämpötila ja viskositeetti: 
    Öljyn lämpötilan ja viskositeetin jatkuva mittaus varmistaa, että voiteluaine toimii aina suunnitellusti. Poikkeamat näissä arvoissa voivat viestiä laiteongelmista, jotka saadaan hoidettua ennen kuin ne aiheuttavat vakavampia vaurioita. 

  • Kosteuspitoisuus: 
    Kosteus on voiteluaineiden ja laitteiden pahin vihollinen – yksikin pisara on liikaa. Reaaliaikainen kosteusmittaus havaitsee jopa vapaan veden muodostumisen, mikä auttaa ehkäisemään korroosiota ja pidentää sekä öljyn että laitteiden käyttöikää. 

Hiilijalanjäljen pienentäminen reaaliaikaisella voiteluhuollon kunnonvalvonnalla 

Yksi reaaliaikaisen kunnonvalvonnan suurista eduista on mahdollisuus optimoida öljyn käyttöä ja pidentää sen elinkaarta. Kun voiteluaineita käytetään tehokkaammin ja niitä vaihdetaan vain todellisen tarpeen mukaan, öljynkulutus vähenee merkittävästi. Tämä vähentää sekä öljyjätteen määrää että raaka-aineiden kulutusta. 

Voiteluhuollon optimoinnilla on suora vaikutus yrityksesi ympäristökuormitukseen. Öljyn valmistus ja hävittäminen ovat suuria päästöjen lähteitä, kun öljyn käyttöikää voidaan pidentää ja vaihtovälejä harventaa - tai öljyn uusimisen voidaan jopa poistaa kokonaan, voi ympäristövaikutuksia vähentää huomattavasti. Tämä auttaa yritystäsi pienentämään hiilijalanjälkeä ja edistämään vastuullisempaa toimintaa. 

10 öljytynnyrin aiheuttama
3 400 kg CO2e-päästö vastaa samaa kuin 27 000 kilometriä ajettuna autolla, jonka kulutus on 125 g CO2e/km.

"Öljyn valmistus ja hävittäminen ovat suuria päästöjen lähteitä, kun öljyn käyttöikää voidaan pidentää ja vaihtovälejä harventaa - tai öljyn uusimisen voidaan jopa poistaa kokonaan, voi ympäristövaikutuksia vähentää huomattavasti."

Mitä yrityksesi hyötyy reaaliaikaisesta kunnonvalvonnasta? 

Reaaliaikainen kunnonvalvonta tarjoaa selkeitä hyötyjä niin taloudellisesti kuin ympäristön kannalta. Kun pystyt ennakoimaan mahdolliset ongelmat ja optimoimaan voiteluhuollon, yrityksesi saa seuraavat edut: 

  1. Pienemmät huoltokustannukset 
    Reaaliaikainen tieto öljyn tilasta mahdollistaa turhien öljynvaihtojen välttämisen ja voideltavien komponenttien huoltotoimenpiteiden tekemisen oikeaan aikaan. Tämä vähentää sekä öljyn kulutusta että huoltokustannuksia. 

  2. Vähemmän huoltokatkoja 
    Ennakoiva huolto vähentää yllättäviä laiterikkoja ja huoltokatkoja. Tuotantosi pysyy käynnissä, mikä tarkoittaa vähemmän tuotannon menetyksiä, resurssien säästöjä ja suurempaa tehokkuutta. 

  3. Vähemmän ympäristökuormitusta 
    Öljynkäytön optimointi vähentää tarvetta uusien voiteluaineiden valmistukselle ja vanhan öljyn hävittämiselle. Tämä pienentää yrityksesi ympäristövaikutuksia ja tukee kestävää toimintaa. 

  4. Laitteiden käyttöiän pidentyminen 
    Reaaliaikainen kunnonvalvonta tunnistaa järjestelmän kulumisen ja vauriot ajoissa, mikä auttaa ylläpitämään laitteiden parempaa kuntoa ja pidentämään niiden käyttöikää. Tämä johtaa pienempiin investointikustannuksiin, harvempiin huoltoihin ja vähäisempään materiaalijätteen määrään. 

  5. Parantunut työhyvinvointi ja –motivaatio 
    Reaaliaikainen kunnonvalvonta parantaa työympäristöä ja turvallisuutta, sillä ennakoiva kunnossapito vähentää laiterikkojen ja onnettomuuksien riskiä. Työntekijät voivat keskittyä työtehtäviinsä turvallisesti ja vähemmän stressaavassa ympäristössä, mikä tukee työhyvinvointia ja motivaatiota. 


Olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme parhaan mahdollisen voiteluhuoltoratkaisun, joka paitsi lisää laitosten käyttövarmuutta, myös tukee ympäristöystävällistä ja kestävää toimintaa. Ota yhteyttä ja selvitä, kuinka luotettavuuskeskeinen voiteluhuolto (RCL) voi auttaa yritystäsi säästämään rahaa ja pienentämään hiilijalanjälkeäsi. 


Tekstin on kirjoittanut Lubehousen käyttövarmuusasiantuntija TImo Iivonen. Hänellä on laaja kokemus voitelutekniikasta ja toimii myös asiantuntijajäsenenä Promaint-kunnossapitoyhdistyksen voiteluteknisen toimikunnan jäsenenä.

Haluatko vaihtaa ajatuksia voiteluhuollosta? Ota yhteyttä!

Timo Iivonen

+358 50 409 2688
timo.iivonen@lubehouse.fi
LinkedIn


Seuraava
Seuraava

Mitä RCL on ja miksi se kannattaa ottaa osaksi teollisuuden kunnossapitoa? Osa 3: Näin pidät voiteluaineet optimaalisessa kunnossa ja säästät kustannuksissa